Питања и одговори – дрога и алкохол


ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Зашто људи узимају лекове без препоруке лекара или илегалне дроге?

Постоји много разлога за то. Можда не знају колико су опасне. Или су можда незадовољни собом или не знају како да изађу на крај са проблемима. Или можда немају родитеље са којима могу да разговарају. Шта мислите, због чега би то неко радио?

Зашто су неки лекови добри, а неки лоши по тебе?

Када си болестан, лекови које ти да лекар, помоћиће ти да оздравиш. Такође, има неких супстанци, као марихуана или крек, који никад нису добри. Да би био сигуран, никад не узимај ни један лек, уколико мама, тата или доктор не кажу да је у реду.

 ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ЗЛА – ДРОГА

 

 • Проблеми са здрављем: узимање дроге може бити опасније за оне са болестима срца, крвног притиска, епилепсијом, дијабетесом, астмом или болестима јетре;
 • Телесна тежина: дроге се понашају различито зависно од тога колика вам је телесна тежина; ефекти могу бити већи у лакше особе; поремећаји исхране као што су анорексија или булимија могу се погоршати са уживањем дроге;
 • Не навикнутост на дрогу: неко ненавикнут на узимање дроге може бити узнемирен, несигуран шта да ради или очекује, па лако може доспети у невољу или имати лоше искуство;
 • Пол: употреба дроге може бити различита за мушкарце и жене због различите физичке грађе и различитих схватања мушких и женских конзумената.

ДА ЛИ ИМАТЕ ПРИЈАТЕЉА СА ПРОБЛЕМОМ У ВЕЗИ СА ДРОГОМ?

Ако одговорите “да” на било које од ових питања, онда можда ваш пријатељ има проблем и треба му помоћ. Што је више одговора са да, то можда постоји већи проблем.

 1. Да ли ваш пријатељ често користи више дрога?
 2. Да ли делује психички болесни?
 3. Да ли сте приметили промену у пријатељевој личности?
 4. Да ли често каже да је престао?
 5. Да ли каже да би му било тешко да престане са употребом дроге?
 6. Да ли има проблем да нађе новац за дрогу?
 7. Да ли коришћење дроге доводи до проблема са другим пријатељима, везама, родитељима, образовањем, послом и полицијом?
 8. Да ли је ваш пријатељ прешао на убризгавање дроге?

 

Како помоћи пријатељу који има проблем са дрогом?

 

Сви ми требамо пријатеље, понекад требамо помоћ

коју нам они могу пружити. Понекад је на нас ред да им пружимо помоћ. Ако неко кога знате има проблем са дрогом:

 • БУДИТЕ УЗ ЊЕГА. НЕ ОКРЕЋИТЕ МУ ЛЕЂА;
 • САСЛУШАЈТЕ ГА ШТА ГОВОРИ И КАКО СЕ ОСЕЋА;
 • НЕМОЈТЕ ГА КРИТИКОВАТИ ЛИЧНО ИЛИ ПРЕД ДРУГИМ ЉУДИМА;
 • ПРЕДЛОЖИТЕ ШТА БИ МОГАО ДА УРАДИ И БУДИТЕ УПОРНИ. ИПАК, ОН САМ ТРЕБА ДА ДОНЕСЕ СОПСТВЕНЕ ОДЛУКЕ;
 • ПОНУДИТЕ СЕ ДА ИДЕТЕ СА ЊИМ АКО ЖЕЛИ ДА ТРАЖИ ПОМОЋ ОД САВЕТНИКА У САВЕТОВАЛИШТУ О ДРОГИ ИЛИ ВЕЋ НЕКОГ ДРУГОГ;
 • ОХРАБРИТЕ ГА ДА МИСЛИ ПОЗИТИВНО О СЕБИ.

Може бити тешко да се помогне некоме ко има проблема са дрогом. Али ни њима није лако и, на крају крајева, чему служе пријатељи?

ОКРУЖЕЊЕ

Неки узимају дрогу на ризичним местима као што су обале канала, поред железничких пруга, у напуштеним зградама. Несреће су вероватније на овим местима јер ако било шта крене лоше, мало је вероватно да ће помоћ бити при руци или да ће се хитна помоћ лако позвати.

Други проблем је употреба екстазија у клубовима, где људи играју сатима. Ово доводи до прегревања особе а неки су и умрли од дехидратације и топлотне исцрпљености.

Оно што људи раде док су под утицајем дроге може бити ризично. Вожња кола, бицикла или рад на машинама, док су под утицајем дроге могу увелико повећати шансе за настанак несреће. Ступање у сексуалне односе под утицајем дроге отежава присећање да се треба заштити употребом кондома. 

Различите дроге носе различите ризике:

 • дроге као хероин, алкохол или средства за умирење могу довести до физичке зависности или апстиненцијалних симптома;
 • дроге као амфетамин, екстази и кокаин су  стимулативи (“подизачи”) – они те убрзавају – и могу бити посебно опасни за људе који имају проблеме са срцем или крвним притиском;
 • дроге као хероин, алкохол и растварачи су супресиви односно депресиви (“обарачи”) – они те успоравају – и могу бити врло опасни ако се помешају; ово и предозирање може бити смртоносно;
 • дроге као халуциногени (LSD, магичне печурке) могу довести људе до “лудила” и до тога да раде опасне ствари; особе са менталним болестима треба да избегавају ове дроге, а такође и канабис.

ЗАВИСНОСТ

Зависност подразумева да је особа цео живот посвећена куповању и узимању дроге и обично се односи на оне који су редовни тешки уживаоци дроге, као што су хероин или кокаин. Рећи за неког да је зависан од дроге и има проблеме са дрогом је боље него назвати га наркоманом или горе – “наркићем” или “дрогошем”.


ЧИЊЕНИЦЕ О АЛКОХОЛУ

 • Алкохол је депресивна дрога; он успорава нервни систем, реаговање и начин на који тело функционише;
 1. Сувише алкохола узето одједном, може успорити твоје тело до тачке, када престаје да функционише;  многа фатална предозирања дрогом као што је хероин или средства за умирење дешавају се када су људи  алкохолисани;
 2. Узимање више од једне дроге у исто време је често опасно и може довести до врло непредвидљивих ефеката; алкохол је један од најгорих за мешање;
 3. Вероватно знате све опасности дуготрајног и тешког опијања: алкохолиза, делиријум тременс, желудачна и јетрена оштећења, гојазност, оштећења мозга, губитак памћења, промена расположења и промена личности итд; али шта бива са мање тешким, редовним пијењем?
 4. Несреће су вероватније – саобраћајне и пешачке несреће, несреће при раду са машинама, падови итд; мушко насиље против жена и мушкараца је често; неки мушкарци и жене чешће сексуално узнемиравају друге особе када су пијани.

АДОЛЕСЦЕНЦИЈА

ПОРОДИЦА

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ФАКТОРИ У РАЗВОЈУ АЛКОХОЛИЗМА МЛАДИХ

ГРУПА ВРШЊАКА

ШИРА СОЦИЈАЛНА СРЕДИНА

 

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *