Школске новине – Душан Швоња


Нови Егзопланет је Откривен
Студенткиња Мерин Петерсонса Универзитета у Монтреалу није могла ни да научи какво је откриће чека већ у првоj години студија физике. Она је открила нову егзопланету.

 

Петерсонова и њене колеге пронашли су планету уз помоћ професора Бјорна Бенекеа.

 

Ова студенткиња је узимала податке са НАСА Кеплеровог телескопа и пробала их кроз програм осмишљен да помогне идентификацији потенцијалног егзопланета.

 

“Није само потрага за иглом у слоју сена, то је као потражња за нечим што није тамо. Знамо да је нешто тамо када је постало јасно да нешто блокира светлост звезда,” она каже.

 

Постоји много егзопланета исте величине – многе се налазе унутар Млечног пута и њихова орбита око звезда је слична Волф503б.

С обзиром да у нашем Сунчевом систему нема планета те величине, астрономи нису сигурни да ли је Волф503б направљен од гаса или стена.

 

“Било је невероватно узбудљиво. Мој ментор воли да зове моју планету, јер сам о њему писао рад, али сматрам да је тимски рад”, каже Петерсонова.

 

НАСА наводи да је свака звезда видљива ок окружена планетарима – неке од њих су комади леда у свемиру, неке су гасе.

Wolf 503b, nova egzoplaneta, dvaput je većaodZemlje. Udaljena je od nas 145 svetlosnihgodina i nalazi se u konstelaciji Device, u 6. sazvežđuzodijaka.

 

 

 

ВицДАНА :

 

Пита мали син оца: •Тата, када је Звезда последњи пут била прва кукошарци?

На то ће тата: •Не знам, сине, питај деду или прадеду.

 

 

Занимљивост :

НиколаТесла (Смиљан10. јул 1856 — Њујорк7. јануар 1943) биојеједаноднајпознатијих српских исветских проналазача и научника уобласти физикеелектротехнике и радиотехнике.

НајзначајнијиТеслинипроналасцису полифазнисистемобртномагнетскопољеасинхронимоторсинхронимотор и Теслинтрансформатор. Такође, откриојеједанодначиназагенерисањевисокофреквентнеструје, даојезначајандоприносупреносуимодулацијирадио-сигнала, аосталисузапажениињеговирадовиуобласти рендгенскихзрака.

Његовсистем наизменичнихструја јеомогућиознатнолакшииефикаснијипреноселектричнеенергијенадаљину. Биојекључничовекуизградњипрве хидроцентрале на Нијагаринимводопадима.

Преминуојеусвојој 87. години, сиромашанизаборављен.

ЈединијеСрбинпокомејеназванаједна међународнајединицамере, јединицамереза густинумагнетногфлуксаилијачинумагнетногпоља — тесла.

НиколаТеслајеауторвишеод 700 патената, регистрованиху 25 земаља, одчегауобластиелектротехнике 112.[1][2]

 

 

 

 

 

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *